Stevns Klint Max og Trine

Geniet met z'n tweetjes van de innerlijke rust aan de oostkust van Denemarken

Photo: Mads Tolstrup

Stevns in Sydsjælland is de plek waar jij en je geliefde samen een fijne tijd kunnen doorbrengen om te genieten van de natuur.

Het dagelijks leven is fijn, maar kan ook stressvol en jachtig zijn. Als jij en je partner elkaar in de ogen kijken, kan het aanvoelen alsof jullie iets missen. Wanneer hebben jullie het voor het laatst rustig aan gedaan, de tijd genomen zonder jullie te hoeven haasten?

De plek die jullie roept, is Stevns aan de oostkust van Denemarken!

Plan een paar dagen vrijaf in je drukke schema, neem de auto of caravan en haal diep adem - voor je het weet ben je in één van de meest idyllische gebieden van Denemarken. 

Rødvig Kro og Badehotel værelse

Photo:Destination SydkystDanmark

Idyllische overnachtingsmogelijkheden

Er zijn heel veel accommodaties van hoge kwaliteit in Stevns, die elk een fantastische omgeving, gezellige kamers en een prachtig uitzicht bieden.

Als je van uitzicht over de zee en de sfeer van een authentiek Deense strandhotel houdt, dan is Rødvig Kro & Badehotel de perfecte keuze voor een verblijf. Hier bevind je je vlakbij de Baltische Zee, die je vanuit je kamerraam kunt zien. Als de Baltische Zee je roept, kun je een duik nemen vanaf de steiger naast het strandhotel. En wil je na een koude duik weer opwarmen, kun je gebruik maken van de sauna van het hotel nabij het strand. In Rødvig Kro & Badehotel kun je elke dag genieten van het uitmuntende en authentieke Deense smørrebrød, verse vis of een vegetarische lunch. 's Avonds kun je in het restaurant van het hotel genieten van culinaire gerechten op basis van vlees, vis of groenten. 

Feriebyens Camping

Photo:Agate Jul Jensen

Als je van bomen en de charme van het bos houdt, moet je in Rødvig Ferieby zijn. Hier kun je charmante boshutten huren, die helemaal privé zijn. De hutten hebben een eigen bad, toilet en keuken, je kunt dus zelf beslissen of je uit eten gaat in de plaatselijke restaurants of een dagje thuis blijft en zelf kookt. Rødvig Ferieby heeft ook een bed & breakfast in het gezellige 'Skovhus'. Het huis heeft zeven tweepersoonskamers met toegang tot een grote woonkamer, zitkamer en gemeenschappelijke keuken. Als je je kampeerspullen wilt bovenhalen, is Feriebyens Camping de perfecte plek om te overnachten. Hier kun je kamperen in de buurt van zowel het bos als het zandstrand. Feriebyens Camping heeft alles wat je nodig hebt voor de perfecte kampeerervaring en ligt dicht bij het wandelpad dat naar Stevns Klint leidt.   

Højerup gl. kirke

Photo:Mads Tolstrup

Wandeling langs UNESCO Werelderfgoed

Langs de kust van Stevns ligt het beroemde wandelpad. Het pad is 22 kilometer lang en loopt van de haven van Bøgeskov in het noorden tot in het zuidelijke kustplaatsje Rødvig.

De route voert je langsheen de rand van dramatische rotsformaties waar je letterlijk bovenop geologische lagen stapt die getuigen van het verdwijnen van de dinosaurussen, 66 miljoen jaar geleden. Terwijl je wandelt kun je ook naar beneden gaan en langs het kiezelstrand lopen om de lagen in de rotsen van dichtbij te bekijken. Het zijn die fossielrijke kliffen die Stevns Klint tot UNESCO Werelderfgoed hebben gemaakt. Onderweg kun je genieten van het adembenemende landschap, je verdiepen in de verhalen uit de geschiedenis en de vele bezienswaardigheden ontdekken die je onderweg passeert.

Eén van de plekken waar je via het kiezelstrand kunt komen, is de Stevns Klint Experience. Stevns Klint Experience is een interactief belevingscentrum waar je van dichtbij kennis kunt maken met de geschiedenis van de wereldberoemde klif, het uitsterven van de dinosauriërs en het Krijt-tijdperk. Ook kun je hier één van onze gemeenschappelijke voorouders ontmoeten. Het belevingscentrum heeft ook een winkel waar je lokaal geproduceerde kunst kunt kopen als herinnering aan je reis. Voor de versterking van de innerlijke mens, kun je een pitstop maken in het café, waar je heerlijk kunt eten en drinken.   

©Stevns Klint ExperiencePhoto:Mike Bink

Als je het wandelpad vervolgt, kom je de vuurtoren van Stevns tegen. Stevns Fyr is een opvallende vuurtoren aan de rand van Stevns Klint, op 41 meter boven zeeniveau. De vuurtoren zelf is 27 meter hoog en biedt een ongeëvenaard uitzicht over de klif, de zee en de omringende natuur. De vuurtoren is meer dan 200 jaar oud en heeft, net als het aangrenzende gebied, een rijke geschiedenis. Als je bij de vuurtoren stopt, kun je genieten van heerlijk, ambachtelijk bereid eten tegen betaalbare prijzen bij Mad&Ro, dat op een steenworp afstand ligt. 

Een andere stop op de tocht is Højerup Gl. Kirke. De kerk werd rond 1250 gebouwd en staat bekend om haar dramatische geschiedenis. De klifrand schoof steeds een stukje verder op tot een aardverschuiving op 16 maart 1928 het koor van de kerk mee de zee innam. Volgens de plaatselijke overlevering vrat de klif zich elke kerstnacht een hanenveer verder landinwaarts zodat uiteindelijk de grafstenen en skeletten op het strand vielen. Desondanks staat de kerk nog trots op de klifrand met een uitkijkplatform waar voorheen het verdwenen koor was gesitueerd, en een prachtig uitzicht over de zee. Je kunt je auto bij de kerk laten staan als je niet het Trampestien wandelpad volgt en als je trek krijgt, kun je bij Traktørstedet Højeruplund terecht voor zowel een goede lunch als een stuk taart in de namiddag. 

Cykling på Stevns

Photo:Mads Tolstrup

Wat kun je nog meer beleven?

Stevns is een plek die, naast zijn unieke natuur, zeer diverse activiteiten biedt om samen van te genieten.

Je kunt je eigen fietsen meenemen of fietsen huren op Stevns en een stuk van de beroemde Berlijn-Kopenhagen fietsroute afleggen, die in totaal meer dan 700 kilometer beslaat. Welk deel van de route je ook kiest om te fietsen, het is een betoverende en prachtige fietsroute die geschikt is voor iedereen.

Ondanks de naam 'Drama op de klif' is route 426 een fietsroute die werkelijk prachtig en ook heel rustig is. Je fietst over rustige wegen en kunt onderweg genieten van de prachtige uitzichten. Je ziet onder andere het witte krijt van Stevns Klint, het Koude Oorlogsmuseum 'Stevnsfort' en Højerup Gl. Kirke.

Bekijk Stevns Klint ook eens vanaf een kant die normaal niet toegankelijk is - vanaf de zee. In Stevns kun je op verschillende locaties de wateruitrusting huren die je nodig hebt om je avontuur te beginnen.   

Een goede plek om watersportuitrusting te huren is in de haven, Rødvig havn, waar verschillende bedrijven watersportuitrusting aanbieden voor alle niveaus en doeleinden. Je kunt kiezen of je wilt dobberen op een SUP-board om te genieten van de geur van de zee, en ook als je meer van surfen en spetteren houdt, er is voor elk wat wils. Rødvig Kro & Badehotel heeft ook zeekajaks te huur voor een tochtje.

Stevns is de plek waar je de rust kunt vinden die moeilijk onder woorden te brengen is, maar die je wel nodig hebt. Doe jezelf een plezier en ga op pad - je zult er geen spijt van krijgen!  

SUP Limelight

Photo:Christian Lindgren